Kantokääpä (Fomitopsis pinicola)

Windows Phone_20140929_16_39_12_Pro kopio

Kantokääpä (Fomitopsis pinicola) on todella yleinen kääpälaji ja se on myös erittäin paljon tutkittu. Käävät kuuluvat jokamiehenoikeuksiin, ne rinnastetaan sieniin, poikkeuksena kuitenkin pakurikääpä, jonka talteen ottaminen vaatii maanomistajanluvan!
Kantokäävän tunnistaa yleensä punaisesta ulommasta renkaastaan, sisimmän renkaan ollessa hyvinkin tumma, joskus jopa lähes musta.
Kääpä varioi voimakkaasti eri ruskean-punaisin sävyin. Sen uloin rengas on hyvin vaalea, lähes valkoinen tai kellertävä, johtuen käävän kasvusta, myöhemmin väri tummenee. Kääpä on kuitenkin suhteellisen helppo tunnistaa ja mikä parasta, suomen luonnossa ei ole myrkyllisiä kääpiä, poikkeuksena mahdollisesti haitallinen okrakääpä.
Kääpä on alkoholiin uutettuna anti-inflammaatorinen, eli voimakkaasti tulehdusta poistava ja se tappaa tehokkaasti haitallisia mikrobeja, sekä bakteereja.

Veteen uutettuna kantokääpä vahvistaa immuniteettia ja auttaa ruoansulatusta toimimaan paremmin. Kantokääpä on myös voimakas antioksidantti, esim. kasvainten ja syövän hoidossa siis ihan varteenotettava lisä. Kantokäävän ominaisuuksiin kuuluvat maksan ja suoliston puhdistaminen toksiineista ja se sisältää myös luonnollisia steroideja, jotka auttavat tulehdusperäisissä sairauksissa, kuten niveltulehduksissa, sekä autoimmuunisairauksissa. Suuret triterpeenipitoisuudet suojaavat maksaa tulehduksilta ja käävän rasvahapot auttavat myöskin verenkierto-ongelmissa. Kääpä sisältää vielä antihistamiiniakin, joka voi auttaa allergiaoireisiin. Kantokääpä on siis erittäin monipuolinen, se lisäksi vielä piristää, sekä toimii ”tulehduskipulääkkeenä”.

Kantokääpää on myös poltettu tupakan seassa päänsärkyyn ja pahoinvointiin!
Käävän itiöemää on kuivattu, jauhettu ja käytetty mm. tyrehdyttämään verenvuotoa.

Maultaan se on makeahko, tietysti sienimäinen, mutta kuitenkin mielenkiintoinen ja sopii moneen, koska se ei peitä kuitenkaan muita makuja alleen.
Olen maustanut jo vuosia kaakaoni kantokäävän tuplauutoksella (alkoholi/vesi), toimii!

Windows Phone_20140911_17_01_21_Pro kopio
Kantokääpäkaakao

 

Kokeile kantokääpää kuivattuna jauheena, taikka uutettuna ruoan maustamiseen, kahviin, kaakaoon, teehen, sekä juomasekoituksiin!

Tuplauutos:

Tuplauutoksen teet helposti, joskin se on aikaa vievää.
Pilko tuore kantokääpä terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi, vanhemmiten kuivahtanut kääpä on erittäin sitkeää, eikä sitä tahdo saada millään ilveellä enää pilkotuksi.

Voit myös kuivata siivut uunissa 50 asteessa uuninluukku raollaan, taikka käyttää tuoreeltaan. Kuivatusta jauheesta tehty uutos on hieman voimakkaampaa!
Keitä siivuja joko tuoreena tai kuivattuna vähässä vedessä 3-4 tuntia nesteen hiljalleen poreillen. Lisää raikasta vettä (mielellään lähdevettä) tarvittaessa.
Siivilöi valmis keitos ja säilytä vesiuutosta jääkaapissa homehtumisen estämiseksi.

Käytä vedessä keitetyt kantokäävät vielä alkoholiuutokseen.
Lisää purkkiin kantokäävän palaset ja kaada vähintään 40 vol. alkoholilla käävät peittoon ja anna uuttua n. 2-3 viikkoa pimeässä kaapissa, välillä hieman ravistellen purkkia. Siivilöi valmis uutos ja sekoita vesiuutoksen kanssa yhteen.

Tulpauutos on valmis ja voidaan käyttää maustamiseen, taikka ruoanlaitossa kastikkeisiin ja mihin vain keksitkin kokeilla. Kantokääpää on käytetty maustamaan esimerkiksi viskiä. Sokeri ja alkoholi pyöristävät hieman kitkerää ja kylmää sienimäistä makua!

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26876995
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24992193
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24566320
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23510176
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800901
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=fomitopsis+pinicola+antiinflammatory
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8728714

–Villimies Tommi Kangas

Mainokset

2 Comments Lisää omasi

 1. Saara sanoo:

  Olisipa mukava, jos mainitsisit lähteet. Ilman niitä kuin vähän tuulesta temmattua.

  Tykkää

  1. Villimies sanoo:

   PubMed tutkimuksia lisätty.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s