Koivunsilmugranuleet

on

Koivunsilmut tulevat pian esiin taas, kun näin keväällä mahla nousee koivuihin ja ne aloittavat lehtien työntämisen ulos oksistaan. Koivun lehtien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten tarvitset joko oman pihakoivun tai maanomistajan luvan keräämiseen. Koivun silmut sisältävät runsaasti C-vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita, polyfenoleja ja se on erittäin tehokas diureetti!

Koivunlehtitee estää munuaiskivien syntyä ja se on myös hyväksi luustolle ja nivelille, estää hiustenlähtöä ja puhdistaa vielä vertakin.

Tinktuura joka valmistetaan lehtien silmuista, on erittäin tehokas antibiooteille vastustuskykyisin infektioihin.

Hauteet murskatuista lehdistä voidaan käyttää mustelmiin, haavoihin ja palovammoihin. Se on hyödyllinen myös ekseemassa ja ienverenvuotoon sekä niveltulehdukseen, jopa reumatismiin!
Tuoreista koivun juuri pulpahtaneista silmuista saat kivoja snacksejä popsittavaksi helposti ja samalla sen huikeat terveyshyödyt!

IMG_6968

Suolatut ja hiostetut koivugranuleet:

Tarvitset tuoreita juuri puhjenneita koivunlehtiä, jotka laitetaan sellaisenaan huuhtelematta esim. minigrip-pussiin ja suljetaan tiiviisti. Lämmitetty, tiivisteellä varustettu lasipurkki käy myöskin hiostamiseen, sillä jäähtyessään se vakumoi, eikä purkkiin jää ilmaa, tällöin haitalliset bakteerit eivät pääse niin paljoa lisääntymään. Anna pussin tai purkin olla pari päivää kaapissa mielellään hämärässä ja lämpimässä, jotta lehdet eivät menetä kaunista väriään. Koivun pienet lehdet pakkautuvat yhteen, mutta se on homman ideakin, ne hiostuvat ja näin lehdissä olevat maitohappobakteerit aloittavat fermentoinnin, jolloin maku muuttuu paremmaksi.
Jos fermentoit hieman pidempään, lehdet muuttuvat tummiksi ja se on erittäin hyvää teetavaraa, mutta tässä tapauksessa lehtiä hiostetaankin vain, jotta saadaan niistä pieniä yhteenkietoutuneita palleroita, jotka vielä kuivataan. Käytä kuivaukseen erillistä kuivuria tai voit kuivata lehdet vaikka uunissa 50 asteessa, jätä kuitenkin uunin luukku raolleen, jotta lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Normaalisti kuivatus on hyvä tehdä 35-40 asteessa, jotta ei menetetä kallisarvoisia vitamiineja. Koivugranuleet ovat hyvänmakuisia sellaisenaan taikka suolattuna Maldon-sormisuolalla.
Voit myös käyttää granuleita suolamattomina teen valmistuksessa, hunajalla makeutettuna loistava juoma.

–Villimies Tommi Kangas

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Koivunlehti – villimies.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s