Syreeni (Syringa) luonnon lääkinnässä

Syreeniä voi käyttää syömällä kukkia, uuttamalla öljyihin taikka nesteisiin, sekä eteerisenä öljynä. Syreenin eteerinen öljy valmistetaan syreenin lehdistä höyrytislauksella. Se on erittäin vahvaa, joten öljy saattaa aiheuttaa ihottumaa ja kutinaa, sekä allergisia reaktioita, käytä siis varovasti, mikäli jostain saat tätä mahtava öljyä käsiisi. Lehdistä tehty eteerinen öljy vain ulkoiseen käyttöön, esim. hierontaöljyksi.
Syreeni on myrkytön, vaikka usein luullaankin toisin!

Syreeni on niin sanottu ”supistava” eli astringoiva ja se on hyväksi monella tapaa esim. ihovoiteissa. Voiteita voit käyttää ikääntymisen merkkeihin iholla, ackeen, sekä sen aiheuttamien arpien parantamiseksi, tummiin silmänalusiin, hiusten lähtöön, selluliitin poistamiseen, se on myös ihoa vitalisoiva ja ”tiukentava”.

Eteerinen öljy helpottamaan ahdistuneisuutta ja rentouttaa. Öljyllä voi hoitaa iho-ongelmien lisäksi myös haavoja, sekä palovammoja, kuten auringon polttamaa ihoa. Syreenin eteerisen öljyn tuoksu on huumaava ja se on myös antibakteerinen. Syreenin tuoksu sopii yhteen laventelin, freesian ja liljan kanssa.

Kukkia voi myöskin syödä, ne ovat hyödyllisiä suolisto- ja ilmavaivoihin, tosin maku on hyvin supistava, eikä miellytä ihan kaikkia. Syreenin kukista uutettu öljy auttaa puhdistamaan kehon suolistomatoja, vahingoittamatta suoliston omaa hyvää bakteerikantaa. Syreeni tappaa hiivaa, sekä alentaa sieni-infektioiden mahdollisuutta kehossa. Öljy auttaa myös munuaisvaivoissa, sekä alentaa mahdollisesti myös kuumetta.

Itse syreenin puumaisesta rungosta on tehty huiluja ja piippuja.

Olen laatinut reseptin syreenistä ja mansikoista kesäisen juoman muodossa.
Resepti löytyy täältä!

Kesäisen ja upean syreenimansikkaviinin maistelua löydät täältä.

–Villimies Tommi Kangas

Lilac (Syringa)

Lilac can be used by eating the flowers, extracting it in oils or liquids, and as an essential oil. Essential oil from the lilac is made from its leaves with steam distillation. It is very strong so oil can cause skin rash and itching, as well as allergic reactions, so use it gently if you get this awesome oil in your hand. Prepare essential oil only for external use, such as massage oil. Lilac is nontoxic, though its often thought otherwise! Lilac has astringent qualities, and is good in many ways, for example, in skin lotions. Creams can be used for signs of aging on the skin, acne, and to improve acne scars, dark undereyes, hair loss, cellulite removal, it is also skin vitalizing and ”tightening”. The essential oil of lilac is said to relieve anxiety and increase relaxation. You can also treat wounds and skin burns with the oil, such as sun-burned skin, in addition to skin problems. The smell of the oil is capturing and is also antibacterial. The smell of lilac fits with lavender, freesia and lilies. Flowers can also be eaten, they are useful for bowel and flatulence issues, though the taste is very astringent and does not suit everyone. The oil from lilac flower helps to clean the body’s intestinal tracts without damaging the intestinal’s own good bacterial strain. Lilac kills yeast, and reduces the chance of fungal infections in the body. Oil also helps with kidney problems, as well as possibly reduce fever. Flutes and barrels were made from the wooded stem itself.

-Wildman Tommi Kangas

– Freely translated to English by Sari Savolainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s