Kuusenkerkkä (Picea)

Kuusenkerkät sisältävät A- (beta-karoteeni) ja C-vitamiinia, lignaania, kaliumia, hiven- ja kivennäisaineita, sekä flavonoideja, jotka toimivat antioksidanttien tavoin.

Vatsavaivoihin, närästykseen, lihaskipuihin, särkyyn, reumaan, yskään, flunssaan, väsymykseen ja yleiskunnon parantamiseen, puhdistamaan munuaisia ja lisäämään sapen eritystä. Kerkät ovat myös diureetteja, lisäävät siis virtsaamista puhdistaen virtsateitä, sekä lisäävät hien eritystä. Lisäksi kerkät ovat limaa irroittavia ja poistavat tulehdusta, siksi ne käyvät hyvin yskänlääkkeeksi, sekä keuhkoputkentulehdukseen ja muihin keuhkotauteihin, kuten astmaan.

_MG_1002Kerkkiä voi säilöä monella tapaa, pakastaminen ja siirapiksi keittäminen lienevät yleisimmät tavat. A-vitamiinin esiaste beta-karoteeni auttaa ruskettumaan paremmin, sikäli mikäli kevätaurinko todella paistaa, on jopa mahdollista saada hieman alustavaa rusketusta kesän varalle.

Kerkät voi myös kuivata, maun lisäksi säilyy myöskin vitamiinit. Pakastettuna kerkät säilyttävät myös maun ihan hyvin ja vain hyvin pieni osa vitamiineistakin häviää.
Kerkkien kerääminen vaatii maanomistajan luvan!

Kuusenkerkistä valmistetaan perinteisesti kuusenkerkkäsiirappia, pestoa, teetä, likööriä, hilloa, öljyjä, etikoita, hyytelöitä, mehua, kastikkeita, sopii suklaan ja puolukan kanssa loistavasti yhteen, sekä hentoisina vaalean vihreinä salaatteihin ja marinadeihin jne.

 

–Villimies Tommi Kangas

Spruce:

 Spruce sprouts contain A- (beta-carotene) and vitamin C, lignan, potassium, triglycerides and minerals, as well as flavonoids that function as antioxidants. Can be used for stomach upset, heartburn, muscle pain, heartburn, rheumatoid arthritis, cough, flu, fatigue and general enhancer of wellbeing, cleansing the kidneys and increasing bile secretion. The sprouts are also diuretics, so they increase urination by cleansing the urinary tract, and increase sweating. In addition, the sprouts remove mucus and eliminate inflammation, which is why they are used in cough medicines, as well as bronchitis and other lung diseases such as asthma.

Spruce sprouts can be stored in many ways, freezing and cooking a syrup are the most common habits. Beta-carotene, the precursor of vit A helps to tan better, if the spring sun decides to actually shine, it is even possible to get a little preliminary tanning for the summer. Drying is not preferrable, since in addition to flavor, some vitamins are also lost, but in the frozen form however, the taste is preserved quite good and only a part of the vitamins disappears.

Collecting spruce sprouts requires a landowner’s permission! The spruce sprouts are traditionally produced in to sprucesprout syrup, pesto, tea, liqueur, jams, oils, vinegars, jellies, juices, sauces, fits perfectly with chocolates and lingonberry, and the delicate light green ones mixed in to salads and marinades.

-Wildman Tommi Kangas

Freely translated to English by Sari Savolainen

4 Comments Lisää omasi

 1. Nikkari Mimmu sanoo:

  Kokeilin viime keväänä fermentoida kerkkiä, ja kuivatut fermentoidut kerkät antoivat ihanan hunajaisen maun perinteiseen teesekoitukseeni, johon yleensä fermentoin seitsemää muuta villiyrttiä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Villimies sanoo:

   Kiitos hienosta vinkistä, pitääpä tänä vuonna kokeilla!

   Tykkää

 2. Kaija Temmilä sanoo:

  Olen monet vuodet keitellyt siirappia

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s