Voikukka (Taraxacum officinale)-Dandelion

Voikukka on mielenkiintoinen kasvi, sitä on maailmassa n. 500 lajiketta ja se on kokonaan juuria ja varsia myöten täysin käytettävissä ruoka- ja lääkekäytössä. Voikukassa on A-(betakaroteeni), B-, C-, D- ja K-vitamiineja, koliinia, rautaa, pektiiniä, valkuaisaineita, erittäin runsaasti inuliinia (prebiootti, joka edistää hyvän bakteerikannan kasvua suolistossa) ja kaliumia, luteoliinia (flavonoidi, joka saattaa estää syöpää ja tulehduksia, estää MS-oireita, sekä edistää hiilihydraattien sulamista), apigeniinia (flavonoidi, joka estää testosteronin estrogeeniksi muuntautumista), lisää testosteronituotantoa kiveksissä, apigeniiniglykosideja (flavonoidi, joka lisää testosteronin tuotantoa miehillä, estää naisilla rinta- ja muita syöpiä, lyhentämällä syöpäsolujen elinikää ja estämällä niiden leviämistä). Lisäksi apigeniini auttaa aivojen hermoston kehityksessä, vaikuttaen muistin paranemiseen, sekä plastisuuteen, aivan kuten esim. meditaatio tekee.
Voikukka on myös erinomainen diureetti, joten se poistaa turvotusta, ylimääräistä nestettä ja suoloja, auttaa ruoansulatusta toimimaan paremmin ja toimii jonkin verran laksatiivisesti, puhdistaen samalla myös suolistoa. Se on myös tehokas munuaisten, maksan ja sapen puhdistaja, ruoansulatuksen ja ruokahalun voimistaja, sekä sisältää vireyttä ylläpitäviä ainesosia, kuten taraksasterolia.
Voikukassa on myös muita kasvisteroleja, jotka auttavat kolesterolin hallinnassa!
Voikukka sopii myös ilmavaivoihin ja ummetukseen, nivelkipuun ja tulehduksiin, erittäin monipuolinen kasvi siis. Betakaroteeni on hyväksi silmille, sekä keuhkoille, K-vitamiini puolestaan edistää yhdessä rasvan kanssa luuaineenvaihduntaa ja vie kalsiumia perille oikeaan osoitteeseen. Voikukka on myöskin täynnä antoioksidantteja, joten se ehkäisee ikääntymisen merkkejä, sekä poistaa oksidaavista stressiä (hapetusstressi).
Jos käytät jotakin lääkettä varmista, että voikukkaa voi käyttää, koska se saattaa vaikuttaa lääkkeen tehoon joko heikentävästi, tai vahvistavasti. Voikukalle voi myöskin olla allerginen!

Kukkavarsi toimii haavanhoitoaineena, ulostuslääkkeenä, kukkineen peräpukamiin, puhdistamaan verta, juuret ja lehdet reumaan, kihtiin, ihottumiin.
Voikukka lisääntyy pölyttämällä, mutta myös kloonaamalla itseään, eli jakaantumalla.

Elintarvikkeeksi voikukka on yhtä monipuolinen kuin lääkekäytössäkin, voit käyttää siitä teehen, viineihin, oluisiin, kahviin, hilloksi, marinadeihin, mausteeksi, viherjauheeksi, pikkelöintiin, pestoon, pirtelöihin, keittoihin, salaatteihin, kosmetiikkaan, onkohan jotakin johon se ei sopisi?

IMG_1051
Voikukka

Juuret voi kerätä aikaisin keväällä, vielä siihen saakka kun voikukka aloittaa lehtien työntämisen ulos keväällä tai myöhään syskyllä ennen pakkasten ja roudan tuloa. Lehtien paras keräysaika on ennen kukintaa, mutta niitä voi kerätä myös ihan syksyyn saakka. Kukat ja kukkavarret voi kerätä kukinnan aikaan (varsien maitiaisneste on täysin syötävää), sekä siemenet kun voikukkiin ilmestyy valkoisia hyötyviä, jotka tuulen mukana levittävät siemenet ympäriinsä. Siementen kerääminen on helppoa kun nyhtää valkoisia höytyväisiä siitepölypalleroita vaikkapa purkkiin ja leimauttaa tuleen koko sisällön, jolloin karvat palavat pois ja siemenet jäävät.

Lnkkejä:

Villimiehen Voikukkapasta

Linkki syöpän estämistä koskien: dandelionrootproject

–Villimies Tommi Kangas

 

Dandelion is an interesting plant, there’s about 500 breeds and every part of the plant is usable in cooking and as a medicine. Dandelion contais vitamins A(beta-carotene), B, C, D and K, choline, pectin, proteins, vast amounts of inulin (prebiotic, that enhances good gut bacteria) and calium, luteolin(a flavonoid, that might prevent cancer and infections, prevent MS and enhance the absorbtion of carbohydrates), apigenin(a flavonoid that prevents testosterone from transforming into estrogen), enhances the production of testosterone in the testicles,apigeninglycosides(a flavonoid that increases
testosterone production in males, prevents breast- and other cancers in women by shortening the lifecycle of a cancer cell and preventing them from spreading). Apigenin also helps in the development of the nervous system in the brains, afftecting plasticity and enhancing memory, much like what meditation does.
Dandelion is an excellent diuretic, so it removed swelling, extra fluids and minerals, helps with digestion and has somelaxative qualities, thus cleaning the gut. It is also an effective cleanser to kidneys, liver and gallbladder, enhancer of appetite and digestion, and contains ingredients, that promote vitality, like taraxaserol.
Dandelion contains other phytosterols too, that help with cholesterol levels!
Dandelion is suitable for gas and constipation issues, joint pains and infections, a very versatile plant indeed. Betacarotenes are good for your eyes and lungs, vitamin K along with fats enhances bone metabolism and takes calsium to where it is needed. Dandelion is filled with antioxidants, so it prevents the signs of aging and removes oxidative stress.
if you are yousing prescription medicines, make sure you can use dandelion with it, because it may affect the effectiveness of the medicine either way. You can also be allergic to dandelion.

The stem works with treating wounds, as a mild laxative, with flowers for hemorrhoids, to cleanse blood, the roots andleaves for arthritis, gout and rashes.
Dandelion breeds through pollination, but also through cloning itself, being divided.

As a food dandelion is just as versatile as a medicine, you can use it for tea, wines, beers, coffee, jams, marinades, seasonong, powder, to pickle, for pesto, for shakes and smoothies, soups, salads, for cosmetics, is there even anything that it doesn’t work with?

You can collect the roots early in spring, up until it starts pushing leaves out, or late in Autumn. Best time to pick the leaves is before flowering, but you can collect them until late in the fall. Flowers and stems can be foraged during bloom (the milky liquid is totally edible), and seeds when the fluffy whiteness appears. Collecting seeds is easy, you can collect those fluffy balls into a jar and set them on fire, which burns everything else but the seeds.

Link conserning cancer:
http://www.uwindsor.ca/dandelionrootproject/

-Wildman Tommi Kangas-

Freely translated to English by Sari Savolainen

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s