Vuohenputki (Aegopodium podagraria)-Goutweed

Vuohenputki sarjakukkaisena kasvina vaatii tarkan tunnistamisen ennen käyttöä! Sen tunnistaa nuorena punaruskeista sahalaidoistaan ja omalaatuisesta tuoksustaan, joka muistuttaa porkkanaa ja selleriä. Kasvi kuitenkin varioi jonkun verran ja aina tunnistaminen ei ole niin helppoa.
Kasvin lehdet kasvavat kolmisormisesti, kuitenkin nuoremana alemmat lehdet ovat usein pareittain. Vuohenputki kasvaa rönsyilevässä juurakossa, kun moni muu sarjakukkaiskasvi kasvaa pääjuuresta. Vuohenputki kasvaa yleensä laajoina mattoina, siitä se on myös helppo tunnistaa. Vuohenputki kerätään mielellään pieninä versoina, jolloin maku on parhaimmillaan, mutta kuivatukseen viherjauheeksi ja keittoihin se sopii erityisesti vanhempana. Vuohenputken niittäminen antaa kasville mahdollisuuden kasvattaa kesän aikana jopa 2-3 kertaan uudet puskat lehtiä täyteen, joten se on kesällä lähes ehtymätön mauste ja ruokakasvi. Kasvissa on käytettävissä ihan kaikki osat juuria myöten! Vaikka vuohenputkea käytetäänkin paljon ravintokasvina suomessa nykyään, se on mitä oivallisin lääkeyrtti myöskin!

Vuohenputki sisältää paljon C-vitamiinia, sekä rautaa. Vuohenputki on rauhoittava yrtti, ja sitä on käytetty ulkoisesti kihtiin, reumaan ja nivelvaivoihin tekemällä lehdistä kääre juurten kanssa ja kastelemalla se kuumalla vedellä. Vuohenputki on myöskin diureetti, eli virtsaneritystä lisäävä, sekä laksatiivinen. Vuohenputkea käytetään myös homeopaattisissa valmisteissa.IMG_0833
Vuohenputki saattaa aiheuttaa voimakkaita hengitysvaikeuksia  ja iho-oireita kuten nokkosihottuman kaltaista kutisevaa näppylää iholle, jos on sille yliherkkä tai allerginen.
Kasvissa on pieniä määriä fotokumariineja, jotka saattavat aiheuttaa valolle yliherkkyyttä, mutta käytännössä se koskee vain selkeästi herkistyneitä ihmisiä! Kasvissa on myös jonkun verran lektiinejä, jotka ovat proteiineja, valkuaisaineita. Lektiinit ärsyttävät suolistoa, mutta tuhoutuvat kuumuudessa, joten jos vuohenputki aiheuttaa suolisto-ongelmia, vatsakipua tai vastaavaa, käytä sitä vain kunnolla kuumennettuna.

–Villimies Tommi Kangas

 

Goutweed:

Goutweed as a herbaceous plant requires accurate identification before use! It is recognizable as a young plant from its reddish brown saw-edged leaves and its unique scent that resembles carrot and celery.
However, the plant varies somewhat and recognizing it isn’t always so easy.

The plants leaves grow in ternates, but younger leaves are often in pairs. Goutweed grows in rhizomes, while other herbaceous plants grow from the main root. It usually grows in large carpets, making it easy to identify. Goutweed is preferably foraged as young sprouts, where the flavor is at its best, but for drying for powder and soups it is best suited in an older form. The ploughing of goutweed can give the plant
the opportunity to grownew leaves 2-3 times in the summer, so that it is available for seasoning and food throughout the whole summer. Every part of the plant is usable, including the roots! Although goutweed is used as a a nutritional source in Finland nowadays, it is also the most impeccable source of medicine!

Goutweed contains a lot of vitamin C and iron. It is a soothing herb and has been used externally for gout, rheumatoid arthritis and joint pains by making a poultice with leaves and roots and watering it with hot water. Goutweed is also a diuretic, thus increasing the urine extraction, and laxative. Goutweed is also used in homeopathic products.
Goutweed may cause severe respiratory problems and skin symptoms, such as an urticaria-like itchy spots on the skin, if you are hypersensitive or allergic to it.

The plant contains small amounts of photocumarin, that may cause hypersensitivity to light, but basically this only applies to clearly sensitized people! There are also some lectines in the plant, that are proteins.
Lectines can irritate the intestines, but they can be destroyed by heat, so if goutweed causes bowel problems, abdominal pain or the like, only use it properly heated.


-Wildman Tommi Kangas-

Freely translated to English by Sari Savolainen

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: A Nordic Witch

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s