Vuorenkilpi (bergenia)

Vuorenkilpi: lääkinällisyys.

Vuorenkilven juuria, sekä lehtiä on käytetty kiinalaisessa- ja intialaisessa-, sekä myös nepalilaisessa lääketieteessä lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi.
Vuorenkilpi sisältää mm. bergeniiniä, norbergeniiniä, katekiinia, arbutiinia ja muita polyfenoleja. Adaptogeenit estävät tulehdusta, flavonoidit eli antioksidantit estävät syöpää ja hillitsevät veren hyytymistekijöitä. Flavonoidit antavat kasville sen myös sen tyypillisen värin! Vuorenkilpi on antimikrobinen 2), antibakteerinen 3), sekä tappaa viruksia 4). Se alentaa tehokkaasti verenpainetta, on anti-inflammaatorinen eli tulehduksia poistava, suojaa soluja ja aivoja, auttaa painon hallinnassa tehostaen rasvan palamista, sekä parantaa immuunivastetta.IMG_0297
Vuorenkilpi on myös voimakas diureetti, poistaen liiallista nestettä kehosta, se sopii erinomaisesti mm. virtsatieinfektioiden estoon ja parantamiseen. Vapaat radikaalit ovat elimistössä antioksidanttien vastakohtia, jotka kiihdyttävät vanhenemista, tulehduksia, lihavuutta jne. Vuorenkilpi on aktiivinen sieppari vapaille radikaaleille ja estäen niiden toimintaa.
Yksi mielenkiintoinen ominaisuus vuorenkilvessä on se, että alkoholiin uutettuna siitä löytyy yhdisteitä, jotka estävät ureaasia. Ureaasi on entsyymi, joka hajoittaa ureaa, nostaa PH:ta virtsarakossa ja aiheuttaa mm. virtsa- ja munuaiskiviä, vuorenkilpi kuitenkin liottaa näitä kiviä pois! Yskään, verenvuodon pysäyttämiseen vuorenkilpi toimii myöskin.
Vuorenkilpi auttaa myös suorituskyvyn paranemisessa, hapenottokykyyn vaikuttamalla, se on myös syy miksi vuorenkilven nauttiminen tuntuu piristävän!

Vuorenkilvenlehdistä tehty uute, kykenee vähentämään bakteerien määrää biofilmin sisällä ja vähentäen jopa plakkeja hampaiden pinnalla. 1)

Vältä vuorenkilven käyttöä, jos sinulla on liian alhainen verenpaine!

Vuorenkilven käyttö ravintona.
WP_20140418_15_30_41_Pro

Vuorenkilvestä voidaan käyttää ylivuotisen, fermentoituneet mustat lehdet, vihreissä lehdissä on ilman käsittelyä aivan liikaa arbutiinia, joten niitä ei kannata käyttää ilman fermentointia.
Vuorenkilven fermentoituneet, mustat lehdet käyvät teeksi monella tapaa, yksi ohje täällä.
Voit käyttää vuorenkilven lehtiä myös sipsien tekoon, sekä maustamiseen erilaisiin sovelluksiin.

 

–Villimies Tommi Kangas

Lähteitä:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25442262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20923698
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19145325


Bergenia roots: medicinal uses.
 

Bergenia roots and leaves have been used in Chinese and Indian, as well as in Nepalese medicine due to their medicinal properties.
The plants properties include, among others, bergene, norbergenine, catechin, arbutin and other polyphenols. Adaptogens prevent inflammation, flavonoids, or antioxidants, inhibit cancer and inhibit blood clotting factors.
Flavonoids also give it its typical color! Bergenia is antimicrobial 2), antibacterial 3), and kills viruses 4). It effectively reduces blood pressure, is anti-inflammatory ie. eliminates inflammation, protects cells and the brain, helps control weight, improves fat burning, and improves the immune response.
Bergenia is also a powerful diuretic, eliminating excess fluid from the body, it is perfect, for example, for the prevention and improvement of urinary tract infections. Free radicals in the body are the opposites of antioxidants, they accelerate aging,inflammation, obesity, etc. Bergenia is an active ”catcher” for free radicals and prevents their activity. One interesting feature in bergenia is that when extracted into alcohol, there are compounds that inhibit urease.
Urease is an enzyme that disperses urea, elevates PH in the urinary bladder and causes urine and kidney stones, but bergenia actually can dissolve these stones away! Bergenia also works with coughing and stoppsing of bleeding. It can also enhance performance, affecting the ability to breath, that is also the reason why it is used as a stimulant.
An extract of bergenia leaves is able to reduce the amount of bacteria inside the biofilm and even reduce plaques on the tooth surface. 1)Avoid bergenia, if you have low blood pressure!

Uses in cooking:

Only the old, fermentend black leaves can be used, the green leaves have way too much arbutin without processing. The fermented leaves are suitable for tea, you can find many recipes online.You can also use the leaves as a substitute for crisps, and any seasoning.

-Wildman Tommi Kangas-
-Freely translated to English by Sari Savolainen

Sources:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25442262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20923698
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19145325

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s