Vuorenkilpi (bergenia)

Lääkinällisyys:

Vuorenkilven juuria, sekä lehtiä on käytetty kiinalaisessa- ja intialaisessa-, sekä myös nepalilaisessa lääketieteessä lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi.
Vuorenkilpi sisältää mm. bergeniiniä, norbergeniiniä, katekiinia, arbutiinia ja muita polyfenoleja.
Adaptogeenit estävät tulehdusta, flavonoidit eli antioksidantit estävät syöpää ja hillitsevät veren hyytymistekijöitä. Flavonoidit antavat kasville sen myös sen tyypillisen värin! Vuorenkilpi on antimikrobinen 2), antibakteerinen 3), sekä tappaa viruksia 4). Se alentaa tehokkaasti verenpainetta, on anti-inflammaatorinen eli tulehduksia poistava, suojaa soluja ja aivoja, auttaa painon hallinnassa tehostaen rasvan palamista, sekä parantaa immuunivastetta.IMG_0297
Vuorenkilpi on myös voimakas diureetti, poistaen liiallista nestettä kehosta, se sopii erinomaisesti mm. virtsatieinfektioiden estoon ja parantamiseen. Vapaat radikaalit ovat elimistössä antioksidanttien vastakohtia, jotka kiihdyttävät vanhenemista, tulehduksia, lihavuutta jne. Vuorenkilpi on aktiivinen sieppari vapaille radikaaleille ja estäen niiden toimintaa.
Yksi mielenkiintoinen ominaisuus vuorenkilvessä on se, että alkoholiin uutettuna siitä löytyy yhdisteitä, jotka estävät ureaasia. Ureaasi on entsyymi, joka hajoittaa ureaa, nostaa PH:ta virtsarakossa ja aiheuttaa mm. virtsa- ja munuaiskiviä, vuorenkilpi kuitenkin liottaa näitä kiviä pois! Yskään, verenvuodon pysäyttämiseen vuorenkilpi toimii myöskin.
Vuorenkilpi auttaa myös suorituskyvyn paranemisessa, hapenottokykyyn vaikuttamalla, se on myös syy miksi vuorenkilven nauttiminen tuntuu piristävän!

Vuorenkilvenlehdistä tehty uute, kykenee vähentämään bakteerien määrää biofilmin sisällä ja vähentäen jopa plakkeja hampaiden pinnalla. 1)

Vältä vuorenkilven käyttöä, jos sinulla on liian alhainen verenpaine!

Vuorenkilven käyttö ravintona
WP_20140418_15_30_41_Pro

Vuorenkilvestä voidaan käyttää ylivuotisen, fermentoituneet mustat lehdet, vihreissä lehdissä on ilman käsittelyä aivan liikaa arbutiinia, joten niitä ei kannata käyttää ilman fermentointia.
Vuorenkilven fermentoituneet, mustat lehdet käyvät teeksi monella tapaa, yksi ohje täällä.
Voit käyttää vuorenkilven lehtiä myös sipsien tekoon, sekä maustamiseen erilaisiin sovelluksiin.

–Villimies Tommi Kangas

Lähteitä:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25442262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20923698
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19145325

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s