Nokkonen – Nettle (urtica)

Nokkosia on useita eri lajeja, mutta kaikki samaan tapaan käytettävissä lääkinnällisesti ja ruokakäytössä. Nokkonen (Urtica dioica), pohjannokkonen (Urtica dioica subsp. sondenii) ja rautanokkonen (Urtica urens).

Nokkonen sisältää A-, B-, erittäin paljon C-, D-, E- ja K-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, erittäin paljon rautaa, piitä, valkuaisaineita, biotiinia, koliinia, foolihappoa, histamiinia, serotoniinia, pantoteeni-, sitruuna-, etikka- ja muurahaishappoa , sekä asetyylikoliinia ja kuituja.

Lääkinnällisyys

IMG_9915Lääkinnällinen käyttö sisäisesti virtsa- ja munuaiskiviin (diureetti), sekä virtsateiden puhdistamiseen, astmaan, eturauhasen liikakasvuun, hiustenkasvuun, anemiaan, tulehduksiin, vahvistamaan yleiskuntoa ja immuniteettia, sekä kuukautiskipuihin. Nokkonen alentaa myös veren- painetta ja sokeria, sekä estää veren hyytymistekijöitä. Ulkoisesti se parantaa pintaverenkiertoa, joten nokkonen käy loistavasti myös peräpukamiin (hauteena). Lisäksi se toimii erektiohäiriöihin (nokkospiiskaus tai siemenet), kääreinä ihottumiin, erityisesti ekseemaan, reumaan, hiustenpesuun, nivelkipuun, lihaskipuun, allergioihin, nokkosteen kerrotaan auttavan heinänuhaan!

Kerääminen

Kerää nokkosta vain kuivalla kelillä, sillä sateessa se kerää itseensä nitraattia, joka saattaa olla haitallista suurina määrinä, sillä se muuntuu elimistössä nitriitiksi.
Kuivaaminen ja ryöppääminen vähentää nitraattipitoisuutta huomattavasti!
Vanhemmiten nokkosen kukkiessa vanhemmisasa lehdissä saattaa esiintyä kirkasta kristallisoitunutta ainetta nimeltään cystolith (kalsium karbonaattia), joka saattaa ärsyttää munuaisia, siksi olisi syytä käyttää mahdollisimman nuoria lehtiä ja versoja ennen kukintaa. Nokkonen saattaa ärsyttää herkillä vatsaa, aiheuttaa turvotusta, sekä hengitysvaikeuksia.

Kuivatus

Nokkosen voi kuvata monella tapaa, voit ripustaa nokkoset varsineen katosta riippumaan, sisälle tai ulos varjoon. Nokkoset voi kuivattaa myös saunassa sanomalehtien päälle levitettynä jälkilämmössä, kasvikuivurissa tai uunissa luukku hieman raollaan, jotta kosteus pääsee uunista ulos. Käytä mahdollisimman mietoa lämpötilaa, 35-40 astetta maksimi, silloin säilyy vitamiinitkin paremmin.

Käyttö

IMG_9917
Nokkonen kasvattaa uutta koko kesän, jos niität sitä välilllä.

Nokkosta voit käyttää myös vihdaksi, kirvojen ja muiden tuholaisten karkoitukseen nokkoskäytteenä, sekä lisäravinteena kasveille, ruokiin tuoreena (jolloin vaatii ryöppäyksen polttiaiskarvojen tuhoamiseksi jos syödään sellaisenaan, kuumentaminen tuhoaa polttiaskarvat), sekä kuivattuna, keitettynä, mausteeksi jne.

Nokkospiiskaus

Nokkospiiskaukseen tarkoitettu ”piiska”, tehdään pitkistä vanhemmista nokkosista. Kerää nokkosia sopivan kokoinen nippu ja kasta se kuumaan löylyveteen ennen piiskaamista. Nokkospiiska auttaa pintaverenkiertoon, sekä erektiohäiriöihin ja ihottumiin jne. Kuivalla juuri poimitulla nokkospiiskallakin voi rajuimmat kokeilla, pistelyn tuloksena saat paljon serotoniinia polttiaiskarvoista, terveellistä siis sekin!

Nokkoskääre

Nokkoskääreen reumaattisiin oireisiin, tulehduksiin, pintaverenkierron ongelmiin ja ihottumiin teet helposti lehtiä kastamalla kuumahkoon veteen (sen mitä iho kestää) muutaman sekunnin verran. Levitä lehdet ongelma-alueelle ja sido tarvittaessa paketti kevyesti, nokkosen riivityillä pitkillä varsilla kiinni. Jos lehdet alkavat kuivaamaan, voit kostuttaa nitä hieman lämpimällä vedellä.

–Villimies Tommi Kangas

Nettle

There are many different types of nettles, for example stinging nettle (Urtica dioica) and it’s Nordic subspecies Urtica dioica subsp. sondenii) and annual/drawf nettle (Urtica urens).

Nettel contains plenty of vitamins C, D, E and K, vitamins A and B, calium, calsium, magnesium, high amounts of iron, silica, protein, biotin, choline, folic acid, histamine, serotonin, panthothenic-, citric-, acetic- and formic acid, acetylcholine and fibers.

As medicine

Nettle is used internally for kidney stones, cleansing the urinary tract, benign prostatic hyperplasia, hairgrowth, anemia, infections, menstrual pains, and an overall boost to your wellbeing and immunity. it also lowers blood pressure and blood sugar levels, and stops coagulants in blood.  Used externally it enhances superficial blood flow, so it works well as a poultice for haemorrhoids. It also works for erection issues (seeds or slashing), as poultices for rashes, especially excema, arthritis, as a shampoo, joint pains, muscle pains and allergies. Nettles are told to be helpful with hay fever.

Foraging

Collect nettles on a dry day, because in rain it gathers nitrate, that can be harmful in large dozes, since it coverts to nitrite in our bodies. Drying and parboiling reduces the level of nitrate significantly! As the plant flowers, the older leaves can have a clear crystallized substance called cystolith (calsium carbonate), that
might irritate the kidneys, so it is best to use young leaves from plants that have not flowered yet. Nettle might irritate a sensitive stomach, cause swelling and trouble of breathing.

Drying

You can dry nettle in many different ways, you can hang them from the ceiling, inside or outside to the shade. You can also dry them in the afterheat of sauna on top of newspapers, in a plant dryer or in the oven. Remember to keep the door slightly open,
so that the moisture gets out. Use as low heat as possible, ideal for preserving the vitamins is 35-40C.

Usage

You can use nettle as a sauna whip instead of birch, nettle ferment for greenflies or other pests and for supplement for
garden plants, fresh leaves in salads (needs parboiling to destroy the stings), dried, boiled or as seasoning in other foods.

Slashing in sauna

Traditionally the sauna whip is made of birch, but this time we make it from nettles. You will need the longer, older
nettles for this. Pick up a suitable bunch, and dip it in the warm sauna water before slashing. Nettle helps you with
increasing blood flow, erectal issues and rashes. The brave one can try a dry slashing with freshly picked whip, as a result of
the stinging you get serotonin, healthy as well!

Nettle poultice

You can use the poultice for arthritic symptoms, infections, blood circulation enhancer and rashes. Dip the leaves in a hot water (as hot as the skin can take) for a few second. Spread the leaves on the problem area, you can tie it down with nettle twigs. If the leaves start to dry, you can moisture them with warm water.


-Wildman Tommi Kangas

Freely translated to English by Sari Savolainen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s