Litulaukka (Alliaria petiolata)

Litulaukka.

Litulaukka, erittäin mielenkiintoinen villivihannes- ja yrttikasvi. Sen maku on pippurinen, sekä valkosipulinen ja se sopii niin kalan, lihan kuin kanankin kanssa.
Litulaukka on maukas, ravinteikas, mutta myös jokseenkin lääkinnällinen kasvi.
Sitä kannattaakin syödä koko kesä, sillä se tuottaa maukkaita lehtiä toukokuusta aina heinäkuun loppuun saakka, paikasta riippuen, eikä käyttö suinkaan lopu vielä siihen. Kukinnan aloitettuaan lehdet menettävät makua ja samalla kitkeröityvät, samoin kun ilmat kuumenevat merkittävästi kitkeryys tulee jo esiin. Tässä kohtaa lehtiin nousee enemmän vaikuttavia, lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kukat ovat erittäin käyttökelpoisia koristeeksi annoksiin, mutta myös oivia tuomaan jännittävää, hieman miedompaa valkosipulimaista makua annoksiin.
Kukkavarretkin ovat syötäviä ja niitä voi käyttää monella tapaa, vaikkapa silputa pastan joukkoon tai uuttaa maku kermaan, oljyyn jne.
Juuriakin voi käyttää, ne on tällöin kerättävä kevättalvella tai myöhään syksyllä.

Litulaukka sisältää A-, B-, C-, E-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, seleeniä, kuparia, rautaa ja mangaania, sekä omega-3 rasvahappoja!

IMG_0451

Litulaukkaa on ennen käytetty hoitona kuolioon, sekä haavoihin.
Muita terveyshyötyjä voit saada litulaukasta painonhallinnassa, sydämen terveyteen kolesterolin hallinnan kautta. Litulaukka voi myöskin auttaa ehkäisemään syöpää ja parantaa vieläpä immuniteettia.

Vinkki:

Lisää hyvin puhtaaseen, desinfioituun lasipurkkiin litulaukan varsia ja lehtiä, sekä saman verran jauhosavikansiemeniä (quinoa), sekä peitä ne luomulaatuisella omenaviinietikalla, sulje purkki hyvin. Anna etikan maustua kaapissa valolta suojassa reilu kuukausi ja siivilöi. Käytä salaatinkastikkeena, voit myös maustaa kastikkeen oman makusi mukaan!

–Villimies Tommi Kangas

Garlic mustard.

Garlic mustard is a very interesting herb plant. Its flavor is peppery an garlicly, suitable for fish, meat and chicken. Garlic mustard is a tasty, nutritious, but also somewhat medicinal plant. It should be eaten throughout the summer, as it produces tasty leaves from May until the end of July, depending on the location, and the use does not stop there. After flowering, the leaves lose their taste and become bitter, as the air becomes very hottoo.
At this point, the leaves are getting more medicinal features. The flowers are very useful for decoration, but also to bring an exciting, slightly sweeter garlic flavor to meals.
The floral stems are edible too, and can be used in many ways, such as shredding among pasta or adding flavor to cream and oils.
The roots can be used as well, they have to be collected in late spring or late fall. Garlic mustard contains vitamins A, B, C, E, potassium, calcium, magnesium, selenium, copper, iron and manganese, as well as omega-3 fatty acids!
Garlic mustard has previously been used for treating gangrene and wounds. Other health benefits can be gained in weight loss and weight management, and in cholesterol management. Garlic mustard can also help prevent cancer and even improve immunity.

Tip: Add stems and leaves into a well-cleaned, disinfected glass jar and the same amount of quinoa flour, and cover them with organic apple vinegar, close the jar well. Let the vinegar spice in the cupboard in dark for a fair month and sieve. Use as a salad dressing, you can also season it according to your taste!

-Wildman Tommi Kangas
-Freely translated to English by Sari Savolainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s