Osmankäämi kasvaa ojissa, kosteikoissa ja sen tuoreet nuoret versot ovat herkullista syötävää. Nuorena osmankäämin versot maistuvat kurkulle, myöhemmin vielä purjolle, joten ne sopivat hyvin monenlaiseen käyttöön ruoanlaitossa.
Osmankäämiä voidaan kerätä niin kauan, kunnes ne alkavat työntämään niille tyypillistä ruskeaa pähkylää ja ovat vielä maultaan hyvää.
Itse keräsin nämä jo metrin puolitoista pituisina piiskoina, mutta käytän niistä vain kuoren alta paljastuvat ytimet ja niistä 10-15 cm pätkän, juuri veden päällä kasvavasta osasta. Myös juuret ovat käyttökelpoisia.
Osmankäämiä voit paahtaa pannulla reilussa voissa, pyörittele niitä hieman intiaanisokerissa, se antaa mukavasti lisämakua ja makeutta muuten raikkaalle osmankäämille.
Tarjoile paahdetut osmankäämit ruusunterälehdistä tehdyllä salaatilla, siihen riittää mausteeksi suola ja oliiviöljy tai hyvä mauste-etikka.
Perunasalaatti osmankäämistä:
osmankäämiä
koiranputken lehtiä ja kukkia
suolaheinää
uutta perunaa keitettynä
sipulia haluttaessa
suolakurkkuja
majoneesia
suolaa mikäli suolaheinä ei riitä
Valmistus
Pilko perunaa kulhoon, lisää myös pilkottua suolakurkkua, osmankäämiä, sekä sipulia hieman joukkoon. Sekoita muutama ruokalusikallinen majoneesia, sekä mausta suolaheinällä ja silputulla koiranputkella. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Tarjoile grillatun tai paistetun laadukkaan makkaran kera.
–Villimies Tommi Kangas
Moikka! Tosi selkeet ja kivat sivut! Kiitos!
Jäin miettimään tuota osmankäämiä,tuli ihan yllätyksenä että sitä voi syödä!! onko siinä jotain rajoituksia mistä paikoista saa kerätä? Ei ihan tien vierestä tietenkään mutta muuten? Voinko syöttää muksuille?:)
TykkääLiked by 1 henkilö
Moikka, osmankäämiä löytyy hyvin tienvarsilta, kaukana tiestäkin, joten pitää vain yrittää etsiä sopiva paikka.
Muuten ei varsinaista estettä ole, laita vain paloiksi 🙂
TykkääTykkää