Osmankäämi-perunasalaatti
Osmankäämi kasvaa ojissa, kosteikoissa ja sen tuoreet nuoret versot ovat herkullista syötävää. Nuorena osmankäämin versot maistuvat kurkulle, myöhemmin vielä purjolle, joten ne sopivat hyvin monenlaiseen käyttöön ruoanlaitossa.
Osmankäämiä voidaan kerätä niin kauan, kunnes ne alkavat työntämään niille tyypillistä ruskeaa pähkylää ja ovat vielä maultaan hyvää. Itse keräsin nämä jo metrin puolitoista pituisina piiskoina, mutta käytän niistä vain kuoren alta paljastuvat ytimet ja niistä 10-15 cm pätkän, juuri veden päällä kasvavasta osasta. Myös juuret ovat käyttökelpoisia.
Osmankäämiä voit paahtaa pannulla reilussa voissa, pyörittele niitä hieman intiaanisokerissa, se antaa mukavasti lisämakua ja makeutta muuten raikkaalle osmankäämille.
Tarjoile paahdetut osmankäämit ruusunterälehdistä tehdyllä salaatilla, siihen riittää mausteeksi suola ja oliiviöljy tai hyvä mauste-etikka.
Perunasalaatti osmankäämistä:
- osmankäämiä
- koiranputken lehtiä ja kukkia
- suolaheinää
- uutta perunaa keitettynä
- sipulia haluttaessa
- suolakurkkuja
- majoneesia
- suolaa mikäli suolaheinä ei riitä
Valmistus
Pilko perunaa kulhoon, lisää myös pilkottua suolakurkkua, osmankäämiä, sekä sipulia hieman joukkoon. Sekoita muutama ruokalusikallinen majoneesia, sekä mausta suolaheinällä ja silputulla koiranputkella. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Tarjoile grillatun tai paistetun laadukkaan makkaran kera.