Tammenterhot

Vaikka tammi onkin luokiteltu myrkylliseksi, sen runsaasti sisältämien tanniinien eli parkkihappojensa vuoksi, tammenterhot ovat hyödynnettävissä ravinnoksi mikä sen vesiliukoiset tanniinit saadaan ensin pois. Tanniinit poistetaan liottamalla terhoja riittävän kauan vedessä (n. 1-2 viikkoa), taikka ryöppäämällä kuoritut terhot 1-2 kertaa keitetyllä vedellä, riippuen kuinka paljon terhoista irtoaa ruskeaa tanniinia veteen. Tanniinit voivat olla kuitenkin hyödyksi, sillä ne estävät haitallisten bakteerien ja mikrobien, sekä virusten kasvua. Tammenterhoa tai lehteä voidaan käyttää  lisäämään säilyvyyttä joissakin tuotteissa, sen antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tanniinit voivat olla myös hyväksi terveydelle vähäisinä määrinä. On raportoitu, että tanniinit tuovat mukanaan fysiologisia vakutuksia, kuten nopeuttavat veren hyytymistä, alentavat verenpainetta, alentavat veressä rasvan tasoja, joka voi johtaa maksan vajaatoimintaan (maksanegroosi)  ja pystyvät myöskin parantamaan immuniteettia. Tanniinit voivat olla yhteydessä myös sydänterveyden parantamisessa, sillä tannineissa on yhdisteitä, jotka on todettu pysäyttävän jopa valtimoiden kovettumisen. Ikääntyessään tanniinit, eli parkkihapot pehmenevät, joka tarkoittaa että maku pyöristyy. Kun varastoit tammenterhoja, niin parhaiten ne säilyvät itse virheettömässä terhossaan, mutta lasipurkkiin säilöttynäkin ne säilyvät loistavasti vuosia, mikäli ne säilytetään kaapissa hämärässä. Maku pehmenee radikaalisti vuodessa ja tämä johtuu nimenomaan tanniinien pehmenemisestä. Parkkihapot pehmenevät myöskin kuumennettaessa, jolloin niitä myös tuhoutuu korkeammissa lämpötiloissa. Kuumentaminen n. 150 asteeseen saa parkkihapot vähenemään jo oleellisesti.

Tanniineista voi olla runsaasti hyötyä terveyden edistämisessä vähäisinä
määrinä, suuret määrät voivat aiheuttaa myrkytyksiä!
Tammenterhojen tanniinit pitää poistaa pääasiallisesti ennen ruokakäyttöä!

Ravintokäyttö:

Villimiehen cocktailTammenterhojen ravintokäyttö on hyvin laajaa, sillä se sopii
makunsa puolesta lähes kaikkeen. Kirjassani Villimiehen Menu käytin tammenterhoa niin ruoan, kuin juomienkin valmistuksessa. Kuivattu ja jauhettu tammenterhojauhe käy esimerkiksi leivontaan ja vaikkapa lihan tai kalan panerointiin erittäin hyvin. Sen makumaailma on mantelisen pähkinäinen, mutta toisinaan eri puiden väliset makuerot ovat erittäinkin suuria.

 

Tammenterhojen ravintosisältö:

Makrorakenne terhoissa on noin 40-50% hiilihydraattia, sekä muutamia prosentteja proteiineja ja rasvaa. Tammenterhot sisältävät A-vitamiinia, B6 vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, mangaania, rautaa, sekä kuituja.

1474878329876.jpg
Iloinen terhonpoimija.

Terhojen ryöppäysvesi on antiseptinen ja se kykenee tappamaan bakteereja ja viruksia. Voit käyttää sitä vielä ulkoisesti esimerkiksi ihottumiin, palovammoihin, sekä leikkaushaavojen jälkihoitoon, kun arpi jo muodostuu. Terhojen liukenevat öljyt ovat loistavaa ihorasvaa, joka tekee kädetkin todella pehmeiksi.
Lähteitä:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9759559
http://www.scientificamerican.com/article/forget-resveratrol-tannin/

–Villimies Tommi Kangas

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Tammi – villimies.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s