Tammi (Quercus robur)

Tammi:

Tammi on lääkinnälliseksi katsottava puu tanniiniensa ansiosta, sitä luonnehditaan tästä syystä myrkylliseksi, mutta erona on lähinnä annostus.
Tanniinit esim tammenterhoissa auttavat vahvistamaan immuniteettia, ne suojaavat myöskin sydäntä, sekä ehkäisevät tulehduksia. Tammen tanniineja löydät joistakin viineistä, joita kypsytetään tammitynnyreissä.

Lehdet:

Tammen lehden erittäin vahvat antioksidantit auttavat elimistössä tulehduksia aiheuttavien vapaiden radikaalien poistamisessa, sekä niillä on antikarsinogeenisiä vaikutuksia ihmisessä, sillä nimenomaan vapaat radikaalit aiheuttavat kasvainten kasvua. Lehtien flavonoidit estävät verisuonia plakkiutumasta ja auttavat muihinkin kardiovaskulaarisiin toimintoihin useilla eri mekanismeilla, mm. estämällä tulehdusta.
Antioksidantit ja flavonoidit lehdissä, pystyvät parantamaan ”hyvän” kolesterolin määrää veressä, sekä vähentämään ”pahaa” kolesterolia, LDL:ää. Flavonoidit vaikuttavat myöskin ACE entsyymiin (Angiotensiinikonvertaasi (ACE)), estäen sen toimintaa, joten sillä on samoja ominaisuuksia kuin ACE-estäjillä verenpainelääkkeenä. Tammenlehdet toimivat siten myöskin verenpaineen alentajina. Verenpaineeseen saat parhaiten hyödyn keittämällä lehdistä teetä.

Tammen lehdet ovat myöskin antiseptisiä ja antibakteerisia, joten niitä voi käyttää tyrehdyttämään pieniä haavoja, ihottumiin ja kutinaan.
käyttää monenlaisissa ihovoiteissa ja kääreissä, ihotulehduksissa ja hien liikaeritykseen.
Lehtihauteita voi käyttää myös jäykille nivelille, nyrjähdyksiin, sekä turvotukseen.
Tammenlehtien flavonoidit auttavat myöskin ihon haavoja paranemaan nopeasti, mutta myöskin vatsa-, sekä suolistohaavaumia. Tammenlehdet tappavat tehokkaasti myöskin bakteereja ja viruksia.

Mahla:

Tammesta saa myös mahlaa, mutta sitä ei kerätä poraamalla reikiä puun runkoon kuten koivussa ja vaahterassa. Mahla valutetaan katkaisemalla oksa ja siitä valutetaan makeaa mahlaa pulloon.
Hiusten huuhteluvetenä tammenmahla, jonne uutetaan tammenlehtiä, auttaa rasvaisille hiuksille palauttamaan luonnollisen kosteuden, samoin se toimii myös iholla.

Kukat:

Tammen valkoisista kukista voi tehdä ikkunalaudalla siirappia, joka auttaa väsymyksessä ja uupumuksessa. Teeksi keitetyt diureettiset kukat antavat apua flunssassa, tulehduksissa, turvotuksissa ja jopa kuumeeseen.

Kuori:

Kuoresta tehty tee auttaa kroonistuneessa ripulissa, haavoihin ja kurkkukipuun kurlattuna.

Lisää tammenterhoista löydät täältä -> Tammenterhot

–Villimies Tommi Kangas

 

Tammi, Oak (Quercus robur):

Oak is a medicinal tree due to its tannins, therefore it is characterized as toxic, but the difference is mainly in the dosage. Tannins, for example in acorns, help to strengthen immunity, they also protect the heart, as well as preventive infections. Oak tannins can be found in some of the wines that are ripened in oak barrels.

Foliage:

The very strong antioxidants in oak leaves help in removing free radicals that cause inflammation in the body and have anti-carcinogenic effects in humans, as free radicals cause tumor growth. The leaf flavonoids inhibit blood vessels from getting stuck and help other cardiovas-cular functions with a variety of mechanisms, by preventing inflammation.

Antioxidants and flavonoids in the leaves can improve the ”good” amount of cholesterol in the blood, as well as reduce ”bad” cholesterol, LDL. Flavonoids also affect the ACE enzyme (angiotensin converting enzyme (ACE)), preventing its action, and thus has the same properties as ACE inhibitors as a blood pressure medication.

Oak leaves therefore also function as blood pressure reducers. The best effect for your blood pressure can be best utilized by cooking tea from the leaves.
Oak leaves are also antiseptic and antibacterial, so they can be used to control small wounds, skin rashes and itching. Can be used in a variety of skin creams and wraps, skin inflammation and sweating. Leaf wraps can also be used for stiff joints, sprains, and swelling.
The flavonoids of oak leaves also help to heal wounds of the skin quickly, but also the abdomen and intestinal ulcers. Oak leaves effectively also kill bacteria and viruses.

Sap:

Sap is also available but it is not collected by drilling holes in the tree frame such as birch and maple. The stem is drained by cutting the branch and pouring the sap inside into a flask.
As a hair rinse, oak sap extracted with oak leaves, helps oily hair to restore natural moisture, as well as work on the skin.

Flowers:

White flowers in the oak can be used to make syrup on the window sills, which helps in fatigue and fatigue. Cooked into a tea, the diuretic flowers provide help with the flu, inflammation, swelling and even fever.

Shell:

The tea made from the skin helps with chronic diarrhea, wounds and sore throat.

-Wildman Tommi Kangas
-Freely translated to English by Sari Savolainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s