Keltamo (Chelidonium majus)

Keltamo on myrkyllinen unikkokasvi. Sen biokemiaa ei tunneta vielä tarkasti, mutta se sisältää korkeintaan 2.3% alkaloideja: protopine, heleritiini, kelidoniini, jotka toimivat kuin morfiini. Aine vaikuttaa hermostoon, sekä voi aiheuttaa myös kehon halvaantumi- sen. Keltamo sisältää myöskin orgaanisia happoja, A ja C- vitamiineja, sitruuna-, omena- ja meripihka-happoja, flavonoideja ja tanniineja.
Mitä vanhempi kasvi, sitä enemmän lääkinnällisiä ominaisuuksia siinä on, nuorempana se on hieman myrkyttömämpi.

Keltamo puhdistaa verta, se on antibakteerinen, anti-inflammaatorinen, ja se vaikuttaa myös veren muodostumiseen (hematopoieesi). Keltamo toimii palovammoihin ja ihon halkeamiin. Sitä on käytetty myöskin leukemian ja syövän ehkäisyssä sen varhaisissa muodoissa! Keltamo voi auttaa kohdunkaulan eroosiossa, sekä emätintulehduksissa, kohdunkalvon tulehduksissa, kohdun lihaskasvaimissa, sekä munasarjakystiin ja ihosyöpiin. Keltamo toimii myös peräpukamiin ja naisten liiallisiin karvan kasvuun.

Keltamoa voi käyttää iholla esiintyviin syyliin, kystiin, paiseisiin, psoriasikseen ja exeemiin, jopa pisamiin.

Silmäsairaudet: kaihi, trakooma, sarveiskalvon täplät, verkkokalvon irtoaminen ja verenvuoto, heikkoon näköön, sekä rasittuneille silmille.

Keltamon lista vain jatkuu, se hoitaa flunssat ja hengitystieinfektiot, sekä tuberkuloosin ja henkitorventulehduksen, kurkkukipu, keuhkokuume, keuhkoastma, kurkunpäätulehdus ja hinkuyskä.

Keltamon avulla voit hoitaa migreeniä, päänsärkyä, sekä neuroosia.

Maksasairaudet, se poistaa myös sappikiviä alkuvaiheessa.
Keltatauti, pyelonefriitti, sappirakon ja munuaisten hoitoon.
Keltamo edistää myös aineenvaihduntaa, sekä parantaa vatsan ja suoliston katarria, gastriittia, mahahaavaa, kolekystiittiä, haimatulehdusta, sekä enterokoliittia.

Lisäksi keltamolla on vaikutusta jopa tinnitukseen, eli kyse on aivan loistavasta rohtokasvista!
Kasvi kerätään rohtokäyttöön kukkivana, se kuivataan kelta-oranssi aine mukanaan esim. roikottamalla niitä 5:n nipuissa ylösalaisin kunnes ne ovat kuivuneet.
Kasvi säilyy noin 3 vuotta.

-Villimies Tommi Kangas

 

Greater celandine (Chelidonium majus)

Greater celandine is a poisonous poppy plant. Its biochemistry is not fully known yet, but contains up to 2.3% of alkaloids: protopine, helertin, chelidonine, acting like morphine.

The substance affects the nervous system, and can also cause bodily paralysis. Greater celandine also contains organic acids, vitamins A and C, lemon-, apple- and succinic acids, flavonoids and tannins. The older the plant, the more medicinal properties it has, when younger it is a bit less poisonous.

The greater celandine cleans the blood, it is antibacterial, anti-inflammatory, and also affects blood formation (haematopoiesis). The greater celandine works for burns and skin cracks. It has also been used to prevent leukemia and cancer in its early forms! Greater celandine can help in erosion of cervix, vaginal inflammation, uterine inflammation, uterine muscle tumors, ovarian cysts and skin lesions. It also works with hemorrhoids and women’s excess hair growth.
Greater celandine can be used for skin wounds, cysts, abscesses, psoriasis and exeemis, even for freckles. Eye disorders: cataracts, trachoma, corneal spots, retinal detachment and bleeding, poor vision, and stressed eyes. The list of thee benefits of the plant continues, it cures flu and respiratory tract infections, tuberculosis and inflammatory bowel disease, sore throat, pneumonia, bronchial asthma, laryngitis and pertussis.

With greater celandine, you can treat migraine, headaches, and neurosis. For liver disease, it also eliminates gallstones at an early stage. For treating bowel disease, pyelonephritis, gallbladder and kidney. Greater celandine also promotes metabolism, improves gastric ulcer, gastritis, peptic ulcer, cholecystitis, pancreatitis, and enterocolitis.

In addition, the plant has an effect even on tinnitus, so it seems, that it is a great medicinal herb! The plant is harvested for use when flowering, dried with the yellow-orange blooms, for example by hanging them in bundles of 5, upside down until they are dried. The plant will remain for about 3 years.

-Wildman Tommi Kangas
-Freely translated to English by Sari Savolainen

3 Comments Lisää omasi

 1. Kalle Tammisto sanoo:

  Hyvää tietoa sulla täällä 👍

  Liked by 1 henkilö

 2. Lilli Karsten sanoo:

  Miten sitä keltamoa uskaltaa kokeilla? Saisko tietoa? Kiitos. OK
  P.s. UPEITA juttuja sulla. Myytkö kirjaasi vielä?

  Tykkää

 3. Villimies sanoo:

  Lilli, käytöstä en jaa ohjeita koska minulla ei ole siitä juurikaan kokemusta.
  Kasvi on myrkyllinen tietyssä määrin, eli sen käytössä olisi syytä olla varovainen.
  Itse käyttäisin sitä lähinnä ulkoisesti, esim. ihottumiin jne.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s